House Behr/ Pretoria

 

 

Gauteng

Project Description

The original building was a 1940’s art deco modernist house with a pitched slate roof which was added in the 60’s. The current owners wanted the house to be adapted to a more contemporary way of life: with open plan interiors, a better organized interior layout as well as larger glazed openings.

The architects were requested to add a flat, a workshop, bathrooms, a verandah and a carport to the existing design. Although contemporary in nature, all these additions and alterations subtly reflect the art deco nuance of the building in a respectful manner.

The architect also conducted a critical analysis of the façade and revisited the window proportions in terms of aesthetics and to ensure more light penetration into the large interior. Larger windows have box-like protrusions which lend a more contemporary feel to the design.

Project details

Date of completion: 2011