House Basson/ Fourways

 

 

Gauteng

Project Description

House Basson is located in a Residential Estate characterized predominantly by themed houses, designed within set parameters and guidelines.  Wilkinson Architects, in association with architect Inge Wessels, were able to successfully conceive a unique design appropriate to the South African climate and lifestyle, while adhering to the estate regulations.

The architecture of this house is embedded in the fundamental qualities of spatial hierarchy, light quality and climatic awareness, rather than a superfluous decorative aesthetic.

A central north facing courtyard creates a private context which responds to the small size of the stand, and becomes the open living space for the family.  Another integral part of the design is the double volume space above the living and dining area, with its overhead catwalk that links both ends of the house.

Project details

Date of completion: 2007